REPARATIONS-NETVÆRKET

Forside » Affald og affaldsreduktion » Lokal ildsjæl og Det Økologiske Råd hjælper flygtninge i gang

Lokal ildsjæl og Det Økologiske Råd hjælper flygtninge i gang

Follow REPARATIONS-NETVÆRKET on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Slut dig til de 88, der følger denne blog

Reklamer

Otte entusiastiske og meget imødekomne unge mennesker fra to asylcentre på Sjælland deltager i øjeblikket i et forløb for at lære mere om Danmark, det danske arbejdsmarked og reparation af tekstiler. Bag forløbet står Reparationsnetværket, som er ledet af miljøorganisationen Det Økologiske Råd, men også inkluderer den socialøkonomiske virksomhed BEVAR og Dansk Røde Kors. Målet er at hjælpe flygtninge og asylansøgere med at komme i arbejde.

Anette Warming tager imod med åbne arme og store smil, da de syv unge mænd og en enkelt kvinde ankommer til BEVAR’s lokaler i Kvarterhuset i Korsør. De skal i gang med at sy i dag – og det er tydeligt, at alle glæder sig til komme i gang. Dagens opgave er at sy nye betræk til to stole, som Anette har købt i en genbrugsbutik. Efterfølgende skal stolene sættes til salg igen, og en evt. fortjeneste doneres til et godt formål.

– Jeg har valgt at give dem denne opgave, for at vise dem, at det her med redesign og reparation, kan mere end bare at minimere affaldsmængderne. Det er en måde at komme tættere på det danske arbejdsmarked, på danskerne, og en mulighed for rent faktisk at finde eller skabe et arbejde til sig selv, siger Anette Warming og fortsætter:

– Der er økonomi og dermed jobmuligheder i genbrug og recycling, og det håber jeg, at deltagerne får øjnene op for.

Deltagere med meget forskellige baggrunde
Farhsid er en af deltagerne på holdet. Han er 20 år og kommer fra Afghanistan. Han har arbejdet som skrædder i ca. 4 år – bl.a. i Tyrkiet – og det er tydeligt at se, at han har helt styr på processerne med at designe og skabe noget nyt af brugte tekstiler. Han tegner hurtigt et mønster på et par gamle cowboybukser, som han efterfølgende klipper ud og lægger i bunken med andre udvalgte dele til det betræk, der skal sys til stolene. Han drømmer om at blive ansat hos en skrædder i Danmark, og der er ingen tvivl om, at han har talentet til det.

Farhsid er nok den mest erfarne, men de andre går også i gang med opgaven, øver sig, og fælles for dem alle er en lyst til at lære mere om Danmark og et håb om på et tidspunkt at finde et arbejde.

– Det går jo ikke bare at sidde indenfor, som Hashim, en af de andre deltagere på holdet, formulerer det. – Jeg vil ud og lære noget.

Fereshte er fra Iran og fortæller, at det at sy gør hende lykkelig. Hun elsker det, og hun håber, at hendes hobby kan bringe hende i kontakt med flere danskere, så både hun og hendes lille søn kan lære sproget bedre og få et netværk i Danmark. For det er meget svært, når man næsten lige er ankommet og kun taler farsi.

Genbrug er god brug
Miljøorganisationen Det Økologiske Råd håber, at projektet – ud over at bringe deltagerne tættere på arbejdsmarkedet – også vil åbne deres og ikke mindst danskernes øjne for fordelene ved at genbruge og reparere. Det er nemlig gavnligt for både klima og miljø.

– For os giver det virkelig mening at koble integration med en grøn samfundsudvikling. Vi har behov for, at flere ressourcer bliver genbrugt samtidig med, at vi skaber mindre affald. At bruge denne tankegang til at få flere ind på det danske arbejdsmarked er for os ideelt. Vores håb er, at denne lille indsats kan skaleres op, så de danske kommuner fremadrettet kan bruge samme model. Det vil både bidrage til den cirkulære økonomi samt bedre integration, siger seniorrådgiver i Kemikalier, Lone Mikkelsen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: