REPARATIONS-NETVÆRKET

Forside » Affald og affaldsreduktion » Hvorfor er elektronikreparation ikke er en trussel for genvindingsindustrien?

Hvorfor er elektronikreparation ikke er en trussel for genvindingsindustrien?

Follow REPARATIONS-NETVÆRKET on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Slut dig til de 88, der følger denne blog

Reklamer

Der har – ikke mindst fra Dansk Industri – været ytret bekymring for konkurrenceforvridning i forbindelse med at flere affaldssselskaber aktivt ønsker at reparere elektroniske produkter med henblik på videresalg.

Den bekymring tror jeg ikke der er nogen grund til at nære. Det mener jeg af flg. årsager:

Næsten ingen lever af at reparere elektroniske produkter

En undersøgelse som jeg har foretaget ved opringning til de virksomheder, der står som reparatører af elektroniske produkter på www.reparationsguiden.dk viser at der er forsvindende få virksomheder, der lever af at reparere f.eks. TV, køkkenmaskiner og musikanlæg. Under ti i Danmark.  Årsagen er den enkle at lønudgiften ikke kan matche nykøbsprisen på tilsvarende produkter. Derudover er det såvel vanskelig som dyrt at få de fornødne reservedele. Stort set hver gang en kunde henvender sig til levarendøren er meldingen. Det kan ikke betale sig at reparere. Køb et nyt produkt.

Genbrug forhindrer ikke genanvendelse

Når et produkt indleveret, der er på en genbrugsplads,  bliver repareret og solgt i en genbrugsbutik, sker en forsinkelse af det tidspunkt hvor produktet kan leveres til genvindingsindustrien. Reparationen og gensalget forventes at forlænge produktets levetid med i gennemsnit 2-3 år.

Synliggørelse

Jeg har flere års erfaring med reparation fra reparationsværkstedet i Miljø- og EnergiCentret, Høje-Taastrup. Her er en stor del af de produkter vi modtager til reparation ting som har stået længe i ejerens kælder eller loftrum og som kommer frem fra gemmerne fordi de ikke har nænnet at smide det ud. Udsigten til at nogen har villet kigge på det og grundigt afdække hvorvidt det vil kunne istandsættes har fået det frem fra gemmerne. De samme overvejelser kunne jeg godt forestille mig være gældende i forhold til en genbrugsplads hvorfra der tilbydes reparation og videresalg.

Genbrugsbutikker

En genbrugsbutik i tilknytning til en genbrugsplads bør aldrig opfattes som konkurrent i forhold til f.eks. Røde Kors butikker. Når en borger leverer ting til genbrugspladsen vil hun/han have overvejet hvorvidt det kan leveres privat genbrug eller til f.eks. en Røde Kors butik. Genbrugspladsen vil ved en ekstra sortering og reparations-håndtering give mulighed for en reel forøgelse af genbrug og dermed øget cirkulation af ressourcer. For at skærpe fokus på det primære genbrug i humanitære organisationer kan man gøre som AffaldPlus i Næstved gør, nemlig at gøre brugerne opmærksom på humanitært genbrug.

 

Knud Anker Iversen

Miljø- og EnergiCentret i Høje-Taastrup

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: